KURUMSAL
SON DUYURULAR
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 Aralık 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 Aralık 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 Aralık 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 Aralık 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 Aralık 202246 yıllık bir bölümü, binlerce orman endüstri mühendisini ve 441 üyemizi temsilen 16 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen çalıştayda Oremder olarak yerimizi aldık. Son zamanlarda düÅŸtüÄŸümüz yalnızlık ve umutsuzluk karşısında, mesleÄŸine sahip çıkan bu kadar meslektaşımı bir arada görmek, bizim adımıza umut ve mutluluk vericiydi. Öncelikle bu çalıştayı düzenleyen Orman Mühendisleri Odası yönetimi baÅŸta olmak üzere katkı ve katılım saÄŸlayan emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ederim.
Orman endüstri mühendisleri olarak çevreye duyarlı bir ÅŸekilde faaliyet gösterdiÄŸimiz sektörlerde mesleÄŸin tanıtımını ve geliÅŸimini saÄŸlamak, mesleÄŸin sosyal hak ve menfaatlerini koruyarak meslektaÅŸlarımızı bir çatı altında toplamak, doÄŸayı ve doÄŸal kaynaklarımızı koruyarak, insanları orman ve orman ürünleri konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan derneÄŸimizi 2013 yılında kurduk.
İşe sorunları tespit ederek başladık.
2014 yılında 13 fakülteden öÄŸrenci ve mezun yüzlerce kiÅŸinin katılım saÄŸladığı geniÅŸ kapsamlı ve detaylı bir anket gerçekleÅŸtirdik. Sonuçlarını kamuoyu ile paylaÅŸtık.
Temel 4 sorunu ÅŸöyle sıralayabiliriz;
1) Fakültelerdeki EÄŸitimin Yeterli Bulunmaması
Bu konuyla ilgili Ä°stanbul Üniversitenin MÜDEK süreci ile baÅŸlattığı akıma Karadeniz Teknik Üniversitesi de katıldı, bizzat benimde katıldığım toplantılarda hocalarımızın bu konudaki emeÄŸini inkar edemem, bu iki üniversite baÅŸta olmak üzere tüm fakültelerin eÄŸitimde ve özel sektör mezun iliÅŸkilerinde, iyileÅŸme için çaba göstermesi, meslek açısından göz ardı edilmemesi gereken önemli bir husustur. Çağı yakalayan, öÄŸrencisini özel sektöre hazırlayan fakültelere bu konuda önemli iÅŸ düÅŸmektedir.
2) MesleÄŸin Popülaritesi
2013 yılından itibaren mesleÄŸi hak ettiÄŸi yerlere getirmek için; sektör temsilcileriyle buluÅŸtuk, fuarlara katıldık, sosyal sorumluluk ve tanıtım faaliyetleri gerçekleÅŸtirdik kısacası mesleÄŸin tanıtım için birçok farklı yol denedik. 46 yıllık bir bölümün toplumda hatta kendi sektöründe bile tanınmaması bizim en büyük ayıbımız olsa gerek.
Bu mesleÄŸi yaparken iÅŸini, mesleÄŸine ve topluma kabul ettiren Orman Endüstri Mühendisleri olmak zorundayız. Yaptığımız iÅŸle kapıları kapattıran deÄŸil, yeni kapılar açtıran örnek mühendisler olmak zorundayız.
3) Kısıtlı İstihdam Olanakları
AÄŸaç malzeme ile ilgili en yetkin mühendislik dalına sahip bölümümüzü sektör temsilcilerine anlatmak için birçok çalışma gerçekleÅŸtirdik. Bölümümüzün tercih edilmeme sebeplerinden biride istihdam olanaklarının yetersiz bulunması. OREMDER Ä°nsan Kaynaklarını kurarak birçok arkadaşımızın iÅŸ bulmasına vesile olduk ancak bu tek başımıza çözebileceÄŸimiz bir sorun deÄŸil. Görüyoruz ki kağıt, levha ve mobilyada yerimizi her geçen gün diÄŸer mühendislik dalları doldurmaktadır. Özel sektöre kendimizi kabul ettirmekte zorlanıyoruz, bu konuda maalesef bizimde eksiklerimiz büyük. Aldığımız eÄŸitim, kendimizi yetiÅŸtirme ve donanım açısında eksiklerimiz yok deÄŸil ancak mesleÄŸin bilinmediÄŸi ve dayanışmanın olmadığı bir yerde iÅŸ bulmak daha da zorlaÅŸmaktadır.
MeslektaÅŸlarımızın en büyük beklentilerinden bir tanesi de kamudaki istihdam olanağının artırılması. Malum orman mühendisleri gibi kontenjanlara sahip deÄŸiliz. Yüzlerce meslektaşımızın bu konudaki gayret ve istekleri ne yazık ki çıkmaz bir sokak. Mevcut alımlar haliyle meslektaÅŸlarımızı tatmin etmemektedir. Bu konu ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladık ve 2013 yılında dönemin bakan yardımcısı ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz toplantıda bizzat bu raporu takdim ettim. Sonuç ne oldu diye sorarsanız rakamlara baktığımızda kapının her geçen gün bizim adımıza daha da kapandığını görüyoruz.
Maalesef 46 yıldır çözülmeyen bu ve diÄŸer konuları tek başımıza çözmemiz mümkün deÄŸil, ancak bir olursak üstesinden gelemeyeceÄŸimiz bir ÅŸey olmadığını düÅŸünüyorum. Dördüncü ve son madde ise tamda bu bahsettiÄŸim konuyla ilgili;
4 ) Mesleki Dayanışma
Belkide tüm sorunların sebebi ve çözüm yolu mesleki dayanışmadan geçiyor ve ne yazık ki en büyük eksiÄŸimiz de bu konuda. Bu amaç ve doÄŸrultuda yaklaşık 6 yıldır faaliyet gösterdiÄŸimiz sivil toplum gönüllüÄŸümüzde bir çok engelle karşılaÅŸtık. ArkadaÅŸlarımla beraber mücadelemizi biran olsun bırakmadık, kapımızı her zaman herkese açık tuttuk. MeslektaÅŸlarımızın hak ve menfaatlerini savunmak, mesleÄŸin geliÅŸime katkı saÄŸlamak için gönüllü olduÄŸumuz bu giriÅŸimimiz karşısında duyarsız kalan çoÄŸu meslektaşımıza raÄŸmen elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık.
Genç ve dinamik bir ekip olarak heyecanımız hala ilk günkü gibi, yapılması gerekenlerin farkındayız ve mesleÄŸimiz için bir sorumluluk alınması gerekiyorsa bugünden itibaren OREMDER olarak elimizi taşın altına bir kez daha koymaya hazırız.
Kendiniz, mesleÄŸiniz ve geleceÄŸiniz için sizleri de yanımızda görmek dileÄŸiyle…
Sevgi saygılarımla…
Hasan ACAR – Yönetim Kurulu BaÅŸkanı